Behangen of verven in uw woning? Veel mensen vinden het een lastige keuze. Het is dan ook zo dat er aan allebei belangrijke voordelen én nadelen kleven, ongeacht of u het zelf wilt gaan doen of het wilt laten doen door Huysman Schilderwerken. Het is goed om te weten wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn, waardoor u een goede keuze kunt maken. Uiteraard hoeft u niet altijd te kiezen tussen behangen of verven. Het is ook zeker mogelijk om behangwerk en schilderwerk te combineren binnen dezelfde ruimte. Weet u nog niet of u wilt behangen of verven? Wij geven u graag meer informatie. Daarnaast kunnen wij u natuurlijk altijd van een persoonlijk advies voorzien.

Wat zijn de voor- en nadelen van behangen?

Behang kent een aantal interessante voordelen, zeker wanneer u jonge kinderen heeft. Tegenwoordig zijn veel soorten behang namelijk makkelijk te reinigen, waardoor vlekken geen probleem zijn. Behang is zeer duurzaam en, bij behang van goede kwaliteit, is het zeker bestand tegen slijtage in ruimten waarin het veel aangeraakt wordt, zoals in de kinderkamer. Het belangrijkste nadeel van behang is wel dat het niet zomaar overal kan worden aangebracht. Er wordt gebruik gemaakt van lijm en vocht kan ervoor zorgen dat de lijm onvoldoende hechtend is. Hierdoor is behang in de keuken, bijvoorbeeld, vaak geen goede keuze. Het behang kan door het hogere vochtgehalte los gaan laten.

Wat zijn de voor- en nadelen van schilderen?

Verf van hoge kwaliteit biedt goede voordelen voor in huis. U kunt de binnenmuren schilderen met een verf voor een afwerking naar wens, van mat tot hoogglans, uiteraard in de gewenste kleur of kleuren. Schilderwerk is duurzaam en blijft lang mooi wanneer het goed onderhouden wordt. Er zijn tegenwoordig ook verfsoorten die makkelijk afgenomen kunnen worden, waardoor ook in dit geval vlekken geen probleem vormen. Een belangrijk nadeel van schilderen kan zijn dat de verf kan gaan bladderen wanneer de muren niet volledig egaal zijn. Zijn de muren beschadigd? Dan moet dit eerst gerepareerd worden voor een mooi resultaat. Dit hoeft met behangen niet altijd wanneer het om kleine beschadigingen, zoals boorgaatjes, gaat.

Behangen of verven: nu en in de toekomst

Een ander belangrijk punt om goed naar te kijken is de toekomst. Het gaat niet alleen om wat u nu wilt, maar het gaat ook om wat u mogelijk wilt veranderen in de toekomst. Heeft u bijvoorbeeld een kind dat nu toch thuis woont, maar dat waarschijnlijk binnen een paar jaar uit huis gaat? Dan kan het een betere keuze zijn om nu voor schilderen te kiezen. Dit is slechts een voorbeeld. Wanneer u de muren op relatief korte termijn weer aan wilt passen, dan is het belangrijk om te kijken naar wat voor voorwerk er op dat moment nodig is om de muren te krijgen zoals u wilt. Dit heeft invloed op of u nu wilt gaan behangen of toch wilt gaan schilderen. Het gaat om het verschil aan het voorbehandelen van de wanden.

Van behang naar nieuw behang of schilderwerk

In bepaalde gevallen kunt u over bestaand behang heen behangen, maar dit is niet altijd mogelijk of aan te raden. U kunt wel bewust voor overschilderbaar behang kiezen, uiteraard. Over bestaand behang heen schilderen is in veel gevallen niet wenselijk. Wilt u nu iets met de muren doen om het over een paar jaar om te zetten naar wat u echt wilt voor langere tijd? Dan is behangen vaak niet de beste keuze. Het behang moet meestal verwijderd worden en dit is een tijdrovende en energievretende klus. U heeft niet alleen veel geduld nodig, maar ook de juiste hulpmiddelen. Dan nog kan het gebeuren dat de wanden niet meer helemaal effen worden, waardoor deze eerst moeten worden geëgaliseerd voordat er geschilderd kan worden.

Van schilderwerk naar nieuw schilderwerk of behang

Wilt u nu de kamer van uw tiener een andere look geven met de wetenschap dat u de kamer weer wilt veranderen als uw kind het ouderlijk huis verlaat? Dan is schilderen nu dus de beste optie, gezien het bovenstaande. U kunt makkelijk over schilderwerk heen schilderen in een andere kleur. Gaat het om een donkere kleur, dan kunt u eerst grondverf aanbrengen om de donkere kleur weg te nemen, waarna u (na de droogtijd) kunt gaan schilderen in de nieuwe gewenste kleur. Wilt u liever behangen? Dan kunt u over het schilderwerk heen behangen.

Behangen of verven: de gewenste afwerking

Een belangrijk verschil tussen behangen en schilderen is natuurlijk wel de uiteindelijke afwerking. Behang is er immers in eindeloos veel designs en printjes. Wilt u echt een indrukwekkend patroon op de muur? Dan is behang vaak de meest voor de hand liggende keuze. Zowel verf als behang is er in onbeperkte soorten en kleuren. Verven zijn er in verschillende mat- en glansafwerkingen, terwijl behang wordt geleverd in papier- en vinyloppervlakken voor duurzaamheid en een grote variatie in afwerking. De levensstijl van uw gezin kan een aanzienlijk verschil maken in de afwerking die u kiest.

Behangen of schilderen: wat is voor u de beste optie?

Weet u niet of behangen of verven beter bij u past? Dan is het goed om alle voor- en nadelen af te wegen. Met jonge kinderen of huisdieren in huis kan afneembaar behang de beste keuze zijn voor bepaalde ruimten, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn als er geen kinderen of dieren in huis aanwezig zijn. Zo zijn er nog een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden, zoals natuurlijk ook de kosten. Wij kunnen het behangen of verven professioneel voor u uitvoeren. Voor beide soorten werkzaamheden kunt u een offerte aanvragen, zodat u duidelijkheid heeft over de kosten.

Meer informatie over behangen en verven

Wij staan voor u klaar wanneer u in uw woning wilt laten behangen of verven. Wilt u een combinatie van schilderen en behangen? Dat kan natuurlijk ook. Als u nog niet precies weet wat u wilt, dan denken wij natuurlijk graag met u mee. Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.