Het is belangrijk om de juiste plamuur voor schilderwerk te gebruiken. Gaat u zelf schilderen en zijn de wanden beschadigd? Dan is het goed om de beschadigingen eerst te repareren. Toch wilt u niet dat u na het uitvoeren van het schilderwerk nog duidelijk tegen de reparatieplekjes aan zit te kijken. Het gaat ten koste van een mooi egaal resultaat. Zonde! Om scheuren en gaatjes onzichtbaar te maken is het belangrijk om de juiste plamuur voor het schilderwerk te gebruiken, maar welke gebruikt u? Huysman Schilderwerken vertelt u meer over de verschillende soorten plamuur en het gebruik ervan voorafgaande aan schilderwerk.

Het gebruik van lakplamuur

Lakplamuur is één van de meest gebruikte plamuren voor hout. Het is ideaal voor het opvullen van kleine oneffenheden en wordt meestal tussen twee verflagen gebruikt. Bekende merken, waaronder Alabastine, bieden uitstekende lakplamuren aan die geliefd zijn bij zowel professionals als doe-het-zelvers. Het nadeel van lakplamuur is dat het langzaam droogt. U moet vaak 8 tot 16 uur wachten voordat u kunt schuren of schilderen. Er is ook snelplamuur beschikbaar, maar die is alleen geschikt voor verflagen die ouder zijn dan zes maanden. Gaat u binnenschilderwerk uitvoeren, dan is dit dus een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Wanneer gebruikt u lakplamuur?

 • Voor kleine oneffenheden in hout.
 • Tussen twee verflagen.
 • Als u tijd heeft om te wachten op de droogtijd.

Het gebruik van acrylplamuur

Acrylplamuur is een veelzijdige plamuur die zich gemakkelijk laat aanbrengen, snel droogt en eenvoudig te schuren is. Het geeft een super strak eindresultaat en is geschikt voor kleine gaatjes en scheuren.

Wanneer gebruikt u acrylplamuur?

 • Voor kleine oneffenheden en scheuren.
 • Als u snel verder wilt met het schilderwerk.
 • Voor een strak eindresultaat.

Houtrotvuller

Houtrotvuller is perfect voor het vullen van grote gaten in hout. Huysman Schilderwerken is ook gespecialiseerd in houtherstel en -onderhoud. Wij kunnen uw houtwerk ook voor u herstellen voorafgaande aan de schilderwerkzaamheden. Kiest u zelf voor het gebruik van houtrotvuller? Meestal is dit een 2-componenten product dat u in de juiste verhouding moet mengen. Dit product werkt als vloeibaar of kneedbaar hout en zorgt voor een duurzame reparatie.

Wanneer gebruikt u houtrotvuller?

 • Voor grote gaten in houten oppervlakken.
 • Wanneer u een duurzame oplossing zoekt voor houtrot.

Een handige tip is om een houtrotvuller te kiezen waarbij de verhouding 1:1 is. Dit maakt het mengen veel eenvoudiger.

Het gebruik van renovatiepasta

Renovatiepasta is een 2-componenten product dat geschikt is voor meerdere materialen, zoals hout, ijzer, kunststof, steen, cement en beton. Het is elastisch en goed vullend, waardoor het ideaal is voor renovatieprojecten. Voor vakkundige restauratiewerkzaamheden kunt u natuurlijk ook bij ons terecht.

Wanneer gebruikt u renovatiepasta?

 • Voor diverse materialen, zoals hout, metaal, en beton.
 • Als u een elastische en goed vullende oplossing zoekt.
 • Voor grootschalige renovaties.

Renovatiepasta is verkrijgbaar in potten of kokers die u met een kitpistool kunt aanbrengen. Dit zorgt voor de juiste mengverhouding en een efficiënt gebruik.

Het gebruik van epoxyplamuur

Epoxyplamuur is vooral bekend om de vochtgevoeligheid, waardoor het voornamelijk binnen gebruikt wordt. Het bestaat meestal uit een pot met een tube verharder en moet in een 1:1 verhouding gemengd worden.

Wanneer gebruikt u epoxyplamuur?

 • Voor toepassingen binnenshuis.
 • Wanneer u een sterk en duurzaam vulmiddel nodig heeft.

Tip: kies voor een merk dat twee dezelfde blikjes of kokers aanbiedt voor een makkelijker mengproces.

Het gebruik van een lichtgewicht vulmiddel

Lichtgewicht vulmiddel is een moderne oplossing die op plamuur lijkt en ideaal is voor het vullen van muren, gipsplaten, MDF of hout. Het voordeel is dat het niet uitzakt en glad af te werken is. Hierdoor kan het zeker een goede plamuur voor schilderwerk zijn, afhankelijk van de specifieke situatie.

Wanneer gebruikt u lichtgewicht vulmiddel?

 • Voor het vullen van muren en gipsplaten.
 • Voor een strakke afwerking van MDF of hout.
 • Als u een gemakkelijk te verwerken vulmiddel zoekt.

Vakkundig plamuren voorafgaande aan de schilderwerken

Bij Huysman Schilderwerken staan wij voor een hoge kwaliteit en een professionele afwerking. Wanneer wij uw schilderwerk verzorgen, dan kunnen zij uiteraard ook zorgen voor de toepassing van de juiste plamuur voor het schilderwerk wanneer dit nodig is. Zo kunnen wij u de hele taak uit handen nemen. Uiteraard kunt u altijd een vrijblijvende offerte aanvragen bij ons. Wij stellen deze graag voor u op. Wilt u eerst meer informatie of heeft u behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.