Binnenmuren schilderen is een hele opgave. In de meeste gevallen vraagt het al om behoorlijk wat tijd ter voorbereiding, zoals het afplakken van zaken en het verschuiven of verwijderen van eigendommen uit de ruimte. Het zelf uitvoeren van binnenschilderwerk is voor velen geen favoriete klus. Het liefst stellen veel mensen dit zo lang mogelijk uit, maar hoe vaak is het nu echt nodig om de binnenmuren te schilderen? Hoe vaak schilderen noodzakelijk is, is afhankelijk van diverse factoren. Het spreekt voor zich dat er eerder opnieuw geschilderd moet worden in een woning waarin gerookt wordt dan in een rookvrije woning, bijvoorbeeld. Huysman Schilderwerken geeft u graag meer inzicht in hoe vaak het nodig is om het binnenschilderwerk uit te voeren.

Regelmatig de binnenmuren schilderen is belangrijk

Voor woningeigenaren is het voeren van onderhoud aan de woning vaak zowel een zegen als een vloek. Een vloek, omdat het tijd en geld kost. Een zegen, omdat het meer tijd en geld bespaart. De binnenmuren schilderen is een belangrijk onderdeel binnen het onderhouden van een woning. Door de binnenwanden goed te onderhouden verhoogt u eenvoudig de kwaliteit van de woning en dit zorgt vanzelfsprekend voor een behoud of stijging van de woningwaarde. Regelmatig de binnenmuren schilderen is dus belangrijk, maar dat betekent niet dat het elk jaar gedaan moet worden. Eigenlijk is het goed om per ruimte in huis een bepaalde periode aan te houden voor het uitvoeren van binnenschilderwerk.

Welke factoren hebben invloed op de periode?

Voor het uitvoeren van binnenschilderwerk houdt u het best een vaste periode aan, zodat u zeker weet dat het schilderwerk steeds van goede kwaliteit blijft. Meerdere factoren hebben invloed op hoe lang deze periode precies moet zijn. Onder deze factoren vinden we bijvoorbeeld sigarettenrook, temperatuurschommelingen, lichtinvloeden en vochtigheid. Daarnaast spelen ook andere factoren, zoals de aanwezigheid van kinderen en / of huisdieren, een rol. Gemiddeld kunnen we een periode nemen van 5 tot 7 jaar tussen twee schilderbeurten in, maar het ontbreken van factoren kan ervoor zorgen dat deze periode makkelijk wat langer kan zijn. In een rookvrij huis zonder kinderen of huisdieren kan bijvoorbeeld vaak makkelijk een periode van 10 jaar aan worden gehouden.

Binnenmuren schilderen volgens de gemiddelde periode

U kunt in de meeste gevallen de gemiddelde periode van 5 tot 7 jaar aanhouden voor het binnenschilderwerk in ruimten die dagelijks in gebruik zijn en het vochtgehalte over het algemeen niet te hoog ligt. In dit geval kunt u dus denken aan de slaapkamer, aan de eetkamer en aan de woonkamer. Wordt er binnen deze ruimten gerookt of zijn er andere factoren die de kwaliteit van het schilderwerk sneller doen afnemen? Dan is het goed om een periode van 5 jaar te nemen tussen de schilderbeurten.

Welke ruimten vragen om een kortere periode?

Niet elke ruimte in huis laat dezelfde omstandigheden zien. Dit betekent ook dat bepaalde ruimten in de woning eerder aan een nieuwe schilderbeurt toe zijn dan andere ruimten in huis. Meerdere ruimten in huis zijn bijvoorbeeld onderhevig aan een hogere vochtigheid. Hierbij kunt u denken aan de toiletruimte, de badkamer en de keuken. In de keuken heeft u ook nog te maken met kookvetten. In deze ruimten laten vooral de plinten ook vaker al sneller een verlies aan kwaliteit van schilderwerk zien. Dit is dus in alle gevallen goed om in de gaten te houden. Gemiddeld genomen is het goed om de badkamer, de keuken en de toiletruimte eens in de 3 tot 4 jaar te voorzien van nieuw binnenschilderwerk. Worden bepaalde hallen, overlopen of (kinder-)kamers meer dan gemiddeld gebruikt? Dan is het aan te raden om deze ruimten direct mee te nemen.

Hoe vaak moet u de plafonds opnieuw schilderen?

Er wordt vaak gekozen voor een combinatie van het schilderen van de binnenmuren en het schilderen van het plafond. Dit kan zeker een verstandige keuze zijn, maar dat hoeft niet. Als er in de woning gerookt wordt, dan is het aan te raden om de plafonds te schilderen tegelijk met de badkamer, de keuken en de toiletruimte. Plafonds verkleuren snel door rookaanslag, zeker in de hoeken van de kamer. Wordt er niet gerookt in huis en bestaat er een goede ventilatie in de woning? Dan is het in de meeste gevallen voldoende om de plafonds eens per 10 jaar van een nieuwe laag te voorzien.

Binnenmuren schilderen: wij staan voor u klaar

Zoals gezegd is het binnenschilderwerk voor velen geen favoriete klus. Hier komt nog bij dat het erg lastig kan zijn om een streeploos resultaat te verkrijgen. U wilt zich niet storen aan banen die zichtbaar blijven. U kunt bij ons een offerte aanvragen voor het schilderen van de binnenmuren en / of de plafonds. Uiteraard staan wij ook voor u klaar om buitenschilderwerk professioneel uit te voeren. Wij zorgen altijd voor een mooi, hoogwaardig en egaal resultaat. Wilt u meer informatie of advies over onze mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.