U kunt glanzende of matte verf gebruiken voor uw interieur. Uiteraard kunt u hierin zelf een keuze maken. In de basis zijn beide soorten wandafwerking geschikt voor in de woning. Wel is het zo dat er belangrijke verschillen te noemen zijn. Daarnaast is het zo dat glanzende verf andere voor- en nadelen kent dan matte muurverf. Huysman Schilderwerken vertelt u meer over beide soorten wandafwerking en geeft inzicht in de voor- en nadelen van glanzende of matte verf gebruiken in uw interieur.

De invloed van de juiste wandafwerking

De wandafwerking heeft een grote invloed op de sfeer in elke ruimte. Een interieur valt of staat met een passende wandafwerking. De look en feel van een ruimte moeten op de eerste plaats natuurlijk vooral bij uw persoonlijke smaak en voorkeur passen. Juist daarom is het ook belangrijk om bewust te zijn van het verschil in wandafwerking, zeker wanneer we kijken naar het gebruik van glanzende of matte muurverf. Het gaat niet alleen om de juiste kleurkeuze, maar ook om de specifieke afwerking van het schilderwerk binnen.

Een glanzende wandafwerking toont heel anders dan een matte wandafwerking, ook als het om exact dezelfde kleur gaat. Om de gewenste sfeer in de ruimte te bereiken is het dus belangrijk om niet alleen de juiste kleur(en) te kiezen, maar ook de juiste wandafwerking, zoals glanzend of mat. Er zijn veel soorten verf die binnen gebruikt kunnen worden en het kan een uitdaging zijn om de juiste variant te vinden. Uiteraard helpen wij u hier graag bij.

Een glanzende verf gebruiken voor het interieur

De glanzende afwerking kennen we ook wel als een satijnen wandafwerking. U kunt prima gebruik maken van een glanzende verf voor uw interieur. De subtiele glans zorgt voor een warme en luxe uitstraling die erg populair is in Nederlandse woningen. We kennen bijvoorbeeld halfglans, welke een zachtere uitstraling heeft dan echte hoogglans muurverf en ideaal is voor onder meer woonkamers en slaapkamers. Satijnverf is een mooie keuze voor alle soorten kleuren, van heel licht naar donker. Daarnaast kan het zeker ook een mooie keuze zijn voor het creëren van een accentmuur.

Een matte muurverf gebruiken voor het interieur

Diverse soorten diepe kleuren, zoals dieprood of donkergroen, tonen vaak intenser en warmer wanneer zij worden aangebracht met een matte muurverf. De matte muurverf zorgt voor een volledig glansloze wandafwerking. Hierdoor toont het geheel anders dan wanneer er wordt gekozen voor een (half-)glanzende afwerking. Een matte wandafwerking zorgt vaak voor een wat meer neutrale uitstraling, waardoor de impact ervan op het interieur kleiner is dan wanneer u kiest voor een wandafwerking met glans. Daarnaast is matte muurverf makkelijker te verwerken dan muurverf met glans.

Glanzende of matte verf gebruiken: de verschillen

U kunt voor uw interieur naar wens glanzende of matte verf gebruiken. In beide gevallen zorgt het schilderwerk voor aangename gezondheidsvoordelen. Daarnaast is het zo dat u ook met beide varianten alle kanten op kunt als het gaat om kleur, stijl en sfeer. Het belangrijkste verschil tussen beide wandafwerkingen ligt echt in de uitstraling en de impact daarvan op de hele ruimte. Wilt u genieten van een luxe, warme en rijke uitstraling? Dan is satijnverf, dus een wandafwerking met glans, vaak de beste keuze. Wilt u dat de wanden er meer gedempt en neutraal uitzien? Dan is de matte muurverf meestal de beste keuze.

Voor- en nadelen van muurverf met glans

Eén van de belangrijkste voordelen van de satijnafwerking in het interieur, is dat de glansafwerking bij vrijwel iedere interieurstijl past. Of u nu wilt genieten van relatief neutrale kleuren of juist aan de slag wilt met trend kleuren; het kan allemaal met de satijnverf. De subtiele glans zorgt voor een rijke en luxe uitstraling die echt bijdraagt aan het creëren van de ultieme sfeer in de ruimte. Het belangrijkste nadeel van satijnverf is wel dat vuiltjes en stof makkelijker zichtbaar zijn op de glanzende afwerking. Hierdoor is een glanzende wandafwerking vaak niet de beste keuze in woningen waarin kleine kinderen en / of huisdieren aanwezig zijn.

Voor- en nadelen van matte muurverf in het interieur

Matte muurverf in de woning is ideaal wanneer u wilt genieten van een gedempte kleur op de muren. De matte wandafwerking trekt niet te veel aandacht naar zich toe, ook niet wanneer er gebruik gemaakt wordt van erg felle kleuren. De felle kleuren worden door de matte afwerking verzacht en op die manier meer uitnodigend gemaakt. Daarnaast is matte muurverf ook makkelijker schoon te houden, waardoor het meer geschikt is voor in woningen met kleine kinderen. Vuil en vlekken worden op een matte muur makkelijker verborgen dan op een muur met satijnafwerking. Een nadeel van matte muurverf in het interieur kan wel zijn dat de wandafwerking er een beetje saai uitziet. Dit kan vanzelfsprekend op meerdere manieren worden opgelost, zoals door te werken met één of meerdere accentmuren.

Wilt u een glanzende of matte verf gebruiken voor uw interieur?

In de basis is het natuurlijk altijd uw eigen keuze of u een glanzende of matte verf wilt gebruiken in uw interieur. Weet u niet goed wat de beste optie is voor uw specifieke woning en huishouden? Dan staan wij natuurlijk voor u klaar om u te adviseren bij het maken van uw keuze. U kunt direct een vrijblijvende offerte bij ons aanvragen voor het professioneel laten verzorgen van al uw schilderwerk binnen. Wilt u eerst meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.