De levensduur van buitenschilderwerk is niet overal gelijk. Meerdere factoren spelen een rol in het behoud van de kwaliteit van schilderwerk aan de buitenzijde van een woning of kantoorpand. Zo zal de levensduur van schilderwerk buiten in een plaats aan zee een stuk korter zijn dan gemiddeld. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. Wat is nu de levensduur van buitenschilderwerk en welke factoren hebben invloed op deze gemiddelde levensduur? Huysman Schilderwerken vertelt u hier graag meer over.

Wat is de gemiddelde levensduur van buitenschilderwerk?

Hoe vaak buitenschilderwerk verzorgd moet worden is dus van meerdere factoren afhankelijk, maar er kan natuurlijk wel inzicht worden gegeven in de gemiddelden. Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van buitenschilderwerk, dan zien we dat dit tussen de 5 en 7 jaar ligt. In de meeste gevallen gaat het schilderwerk dan wat ‘losser’ zitten of het begint al een beetje te bladderen. Daarom houden wij binnen ons onderhoudsplan over het algemeen jaar 6 aan voor het opnieuw aanbrengen van professioneel schilderwerk.

Levensduur van buitenschilderwerk korter dan binnen

Het gebeurt vaker dat mensen eigenlijk gewoon al het schilderwerk in één keer willen doen, of willen laten doen door een professional. Het gaat dan om zowel het buitenschilderwerk als het schilderwerk binnen. De binnenmuren schilderen is vaak maar eens per 10 jaar nodig, al zijn er zeker ook factoren – zoals binnenshuis roken – die ervoor zorgen dat de levensduur van het schilderwerk binnen flink wordt verkort. Toch, in de regel is het eigenlijk altijd zo dat de levensduur van buitenschilderwerk een stuk korter is dan de levensduur van schilderwerk binnen. Wilt u steeds alles in één keer doen? Dan is het dus belangrijk om de levensduur van het buitenschilderwerk aan te houden voor de frequentie.

Verschil in levensduur van schilderwerk per woning

We noemden net al even een voorbeeld. Wanneer u direct aan zee woont, dan zal de levensduur van buitenschilderwerk waarschijnlijk korter zijn dan gemiddeld. U heeft vaker te maken met onstuimig weer en bijvoorbeeld met schurend zand tijdens stormen. Maar hoe kan het dat er ook verschil zit in de levensduur van schilderwerk van twee woningen die naast elkaar staan? Veel mensen vragen zich dit af. Waarom moet de buurman nu vaker het schilderwerk in Haarlem laten verzorgen dan u, of andersom? Dit kan met meerdere factoren te maken hebben, zoals de kwaliteit van de verf dat gebruikt wordt of de professionaliteit waarmee het schilderwerk wordt aangebracht. Deze twee zaken behoren tot de drie belangrijkste factoren die invloed hebben op de levensduur van buitenschilderwerk.

3 factoren die invloed hebben op de levensduur van schilderwerk

Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op de levensduur van buitenschilderwerk. Deze invloed kan positief of negatief zijn. Natuurlijk leggen wij u deze 3 factoren voor en geven wij er uitleg aan, zodat duidelijk is op welke manier de levensduur van uw buitenschilderwerk wordt verkort of juist verlengd.

Factor 1: De kwaliteit van de verf

Schilderwerk in Haarlem gaat langer mee wanneer er gebruik wordt gemaakt van kwaliteitsverf. De kwaliteit van verf speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke levensduur van buitenschilderwerk. Er zijn veel merken buitenverf. Het kennen van de superieure merken is een voordeel, omdat de kwaliteit van verf bepaalt hoe lang uw buitenverf meegaat. Hoe hoger de kwaliteit van de verf, hoe langer deze meegaat. Hier komt natuurlijk nog bij dat kwaliteitsverf in de loop der jaren gewoon mooier blijft. Het behoudt de oorspronkelijke kleur en blijft goed hechten, wat bij verven van lagere kwaliteit meestal niet het geval is. Echte kwaliteitsverf kent een levensduur van gemiddeld 10 jaar. Helaas zijn er ook andere factoren die de levensduur van buitenschilderwerk kunnen verlagen.

Factor 2: De invloed van de elementen

Weersomstandigheden kunnen één van de oorzaken zijn waarom de buitenverf van uw huis mogelijk geen 10 jaar of langer meegaat. We zien bijvoorbeeld dat schilderwerk in erg zonnige en warme gebieden minder lang meegaat. Uiteraard is er in Nederland geen sprake van een tropisch gebied, maar wel van een wisselvallig klimaat. De vochtigheid van de atmosfeer kan een reden zijn die de integriteit van buitenverven gemakkelijker aantast. We hebben veel te maken met regen en storm. Woont u aan het strand, dan worden er vaker zandkorrels tegen het schilderwerk geblazen, waardoor er een schurende werking ontstaat. Dit zorgt vaak voor een flinke verkorting van de levensduur van het schilderwerk. Dit is slechts een voorbeeld van hoe de elementen de levensduur kan verkorten.

Factor 3: Professioneel of onprofessioneel schilderwerk

Vakmanschap is ook een belangrijke factor als het gaat om de levensduur van buitenschilderwerk. Het schilderwerk gaat langer mee wanneer het oppervlak goed is voorbereid voordat de verf wordt aangebracht. Een professionele schilder zal zorgen voor deze juiste voorbereiding, maar een minder professionele schilder slaat dit vaak over. Het is daarom altijd verstandig om een ervaren schildersbedrijf in te schakelen voor het verzorgen van uw buitenschilderwerk. U merkt dit zeker in de levensduur van het buitenschilderwerk.

Wij realiseren een optimale levensduur van uw buitenschilderwerk

Uiteraard heeft u geen invloed op alle factoren die wél invloed hebben op de levensduur van het schilderwerk. Weersomstandigheden heeft u bijvoorbeeld niet in de hand. De keuze voor het laten verzorgen van uw buitenschilderwerk door een professionele schilder, die gebruik maakt van kwaliteitsverf, heeft u uiteraard wel in de hand. Wij werken met de beste verven en staan voor vakmanschap voor alle schilderwerken in Haarlem en regio. Natuurlijk kunt u altijd een vrijblijvende offerte aanvragen bij ons. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.