Een lage kwaliteit verf gebruiken voor de binnenkant of buitenkant van uw woning kan verleidelijk zijn. Het spreekt voor zich dat de verfkwaliteit vaak in verhouding tot de prijs staat. Zeker wanneer u veel schilderwerk heeft, zoals alle kozijnen of meerdere kamers in huis, dan is het verleidelijk om een lagere prijs te betalen voor de verf. De vraag is vooral of u dan uiteindelijk ook echt goedkoper uit bent. Een lage kwaliteit verf gebruiken brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Huysman Schilderwerken vertelt u graag meer over de risico’s van het gebruik van slechte verf voor het schilderen van uw woning.

Slechte verf zorgt voor slechte resultaten

Wanneer u uw woning wilt gaan schilderen, dan wilt u zeker zijn van een mooi resultaat. Op de eerste plaats gaat u uiteraard bepalen wat er allemaal geschilderd moet worden en in welke kleur of kleuren dit gedaan moet worden. Als u het project helder heeft, dan kunt u verf gaan kopen. U krijgt dan ineens te maken met verschillende soorten verfkwaliteit en aan iedere variant hangt een eigen prijskaartje. Natuurlijk wilt u een prijsbewuste keuze maken, maar het is wel altijd belangrijk om zeker te zijn dat de verfkwaliteit goed is. Slechte verf zorgt gegarandeerd voor slechte resultaten. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om buitenschilderwerk of schilderwerk binnenshuis.

Goedkope verf is in de meeste gevallen te dun

Als de verfkwaliteit niet optimaal is, dan betekent dit in de meeste gevallen ook dat de verf eenvoudigweg te dun is. De twee belangrijkste doelen van elke verfbeurt zijn om de betreffende oppervlakken te beschermen tegen schade en om het uiterlijk van deze oppervlakken te verbeteren. Om deze doelen te bereiken is vaak een eerste laag grondverf en één of twee verflagen nodig. Lage kwaliteit verf bevat doorgaans meer oplosmiddelen en inferieure pigmenten dan verf van hoge kwaliteit. Hierdoor zijn er vaak meer lagen nodig om een ​​oppervlak goed te beschermen. U heeft dus meer verf nodig van goedkope verf, waardoor de kosten verder oplopen en de kwaliteit van het resultaat laag blijft. Lage kwaliteit verf is hierdoor niet goedkoper dan hoge kwaliteit verf.

Lage kwaliteit verf kent een magere levensduur

Voor de meeste mensen geldt dat zij het schilderwerk slechts eens per 5 tot 10 jaar uit willen voeren. Vanzelfsprekend wordt de levensduur van schilderwerk door meerdere factoren bepaald. Schilderwerk binnen blijft bijvoorbeeld minder lang mooi als er binnen gerookt wordt, terwijl buitenschilderwerk een lagere levensduur heeft wanneer u vlakbij het strand woont. Lage kwaliteit verf kent altijd een aanzienlijk kortere levensduur dan verf van hoge kwaliteit. Harsen zijn de belangrijkste bindmiddelen in verf, waardoor de verf sterker hecht aan een materiaal. Deze hechting bepaalt ook de duurzaamheid, of hoe lang de verf aan het oppervlak blijft kleven. Goedkope verfsoorten bevatten vaak slechte kwaliteit harsen en dit leidt tot afbladderen, barsten en schilferen. Dit geldt zeker wanneer de verf gebruikt wordt voor buitenschilderwerk.

Milieu- en gezondheidsrisico’s van lage kwaliteit verf

Lage kwaliteit verf kan ook de nodige risico’s meebrengen voor de gezondheid en het milieu. Wel moet hierbij gezegd worden dat de risico’s tegenwoordig een stuk lager liggen dan in het verleden, omdat de eisen met betrekking tot verfkwaliteit zijn aangescherpt. Lage kwaliteit verf bevat nu dan ook minder giftige stoffen dan voorheen. Ze kunnen wel een aanzienlijke hoeveelheid vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten, omdat het proces om deze verbindingen te verwijderen of uit het productieproces te houden kostbaar is. Deze VOS kunnen in overvloed irritatie van de ogen, neus en keel, kortademigheid, vermoeidheid, huidproblemen en meer veroorzaken. Wanneer deze stoffen verwerkt zijn in verf die buiten wordt gebruikt, dan kan dit ook schade veroorzaken aan planten, dieren en andere milieuaspecten. De meeste hoogwaardige verven bevatten weinig of geen VOS.

Professioneel schilderwerk met een hoge verfkwaliteit

Uiteindelijk is het gebruik van een optimale verfkwaliteit altijd beter én voordeliger dan de keuze voor een lage kwaliteit verf. De lage kwaliteit verf toont minder mooi, moet in meer lagen worden aangebracht en kent een veel kortere levensduur. Huysman Schilderwerken maakt voor al het schilderwerk, binnen en buiten, uitsluitend gebruik van verf met de beste verfkwaliteit. Wilt u professioneel schilderwerk met een optimale levensduur tegen een aantrekkelijke prijs? Dan staan wij voor u klaar. U kunt natuurlijk altijd eerst een vrijblijvende offerte bij ons aanvragen. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.