Wilt u zelf de buitenboel schilderen? Dan zijn er een aantal zaken waar u zeker op wilt letten. Een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van het eindresultaat worden namelijk gemakkelijk over het hoofd gezien. Huysman Schilderwerken uit Haarlem geeft u graag een inzicht in een aantal belangrijke aandachtspunten wanneer u zelf de buitenboel wilt schilderen.

1. Ga niet eerst alles schuren en dan pas kozijnen schilderen

Voor veel mensen klinkt het heel logisch: eerst alle kozijnen schuren, daarna alle kozijnen schilderen. Gaat u zelf de buitenboel schilderen, dan is deze werkwijze toch af te raden. Het is namelijk zo dat het schuren best een tijd in beslag neemt. Goede kans dat u pas uren later, of zelfs pas de volgende dag, de kozijnen gaat schilderen. Geschuurde kozijnen zijn vatbaar voor vocht van buitenaf. Gaat u eerst alles schuren en daarna pas de kozijnen schilderen? Dan wordt alles dus langdurig blootgesteld aan vocht en dat kan problemen veroorzaken. Het is beter om eerst een kozijn te schuren, deze direct te schilderen en vervolgens door te pakken met het volgende kozijn.

2. Zelf de buitenboel schilderen – let op de periode

Verreweg het meeste schilderwerk buiten wordt verricht tussen april en oktober, en dat is niet voor niets. Het is voor het beste resultaat belangrijk dat er geen grote temperatuurverschillen bestaat. Deze verschillen zijn het kleinst tussen april en oktober. Wilt u zelf de buitenboel schilderen, doe dit dan nooit wanneer er sprake is (of kan zijn) van nachtvorst. Dit zorgt er namelijk voor dat de verf niet droogt, waardoor het resultaat van bijzonder slechte kwaliteit en eenvoudigweg niet mooi is. Eigenlijk moet de klus dan helemaal opnieuw gedaan worden. Voer buitenschilderwerk altijd in de juiste periode van het jaar uit en let goed op de weersomstandigheden.

3. Een dikke verfsoort gebruiken is niet de oplossing

We zien vaak dat mensen die zelf de buitenboel willen schilderen kiezen voor een dikke verfsoort. De gedachtegang hierachter is logisch: hoe dikker de verf, hoe groter de kans dat er geen tweede laag nodig is. Helaas gaat deze logica niet op als het om het buitenschilderwerk gaat. Een enkele laag dikke verf biedt veel minder bescherming dan meerdere lagen dunnere kwaliteitsverf. De kwaliteit van bescherming ligt dus veel lager met een enkele laag, waardoor het schilderwerk sneller weer opnieuw zal moeten worden uitgevoerd. Daarnaast biedt u de buitenboel niet de bescherming die het wel nodig heeft, waardoor er sneller problemen ontstaan.

4. Maak altijd gebruik van een steiger

Professionele schilderbedrijven maken altijd gebruik van een steiger om het buitenschilderwerk te verrichten. Dit is niet voor niets. Het heeft alles te maken met veiligheid. Gaat u zelf de buitenboel schilderen en wilt u hiervoor een ladder gebruiken? Dan ontstaan er risico’s die u eigenlijk niet wilt nemen. De ladder heeft vaak niet overal een stabiele ondergrond. Daarnaast moet u vaak naar één kant hellen om overal goed bij te komen zonder de ladder steeds te verplaatsen, waardoor het risico dat de ladder onder u wegglijdt ook toeneemt. Valpartijen kunnen zeer ernstig aflopen. Kies altijd voor uw eigen veiligheid en huur een steiger bij een bouwmarkt.

5. Kijk goed naar de directe omgeving van uw woning

Veel woningen hebben groen in de directe omgeving, zoals natuurlijk bomen. Het is vaak het meest aantrekkelijk om het buitenschilderwerk en onderhoud in de zomer uit te voeren, vooral omdat de weersomstandigheden dan gunstig zijn. Toch kan dit ook niet het ideale seizoen zijn, omdat alles dan in bloei staat. Wanneer een boom dichtbij uw woning vol in het blad staat, dan kan dit uw werkruimte beperken. Het kan zelfs niet mogelijk zijn om een steiger op te zetten. In dit geval kan het beter zijn om het schilderwerk uit te voeren op een moment waarop de boom nog niet vol in het blad staat.

Zelf de buitenboel schilderen of toch uitbesteden?

De belangrijkste reden om zelf de buitenboel te schilderen is vaak het financiële aspect. Zelf de buitenboel schilderen is goedkoper dan het laten doen door een schildersbedrijf, maar is dit wel echt zo? Hiervoor moeten we natuurlijk ook kijken naar de levensduur van het schilderwerk. De levensduur van het buitenschilderwerk is aanzienlijk langer wanneer u het door een professional laat doen. Bij Huysman Schilderwerken kunt u zelfs profiteren van voordeel met een onderhoudsplan. Vraag gerust eens een offerte bij ons aan of neem contact op voor meer informatie en advies.