Scheuren in muren zijn in de meeste gevallen niet iets waar we direct aandacht aan besteden. Soms zijn de scheurtjes in de wanden zo klein dat we ze eigenlijk niet eens opmerken. Toch, de scheuren kunnen verder ontwikkelen en steeds groter worden. Kunt u dan de scheuren in de muren dichten en eroverheen schilderen? Dit is afhankelijk van het soort scheurtjes waar u mee te maken heeft. Huysman Schilderwerken vertelt u graag meer over 4 belangrijke soorten scheuren in de muren. Uiteraard vertellen wij u ook of herstellen en eroverheen schilderen aan te raden is, of niet.

Ongevaarlijke scheuren in de muren

Zoals gezegd kunnen er verschillende soorten scheuren in muren ontstaan. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar om wat voor soort scheuren het gaat. In de basis zijn er 4 verschillende soorten scheuren die zich kunnen voordoen in de binnenmuren van uw woning. Van deze soorten zijn er twee ongevaarlijk. U kunt ongevaarlijke scheuren in de wanden herstellen en eroverheen schilderen zonder verdere problemen te ondervinden. Uiteraard kunnen wij dit binnenschilderwerk professioneel voor u verrichten. Onder de ongevaarlijke scheurtjes in de muren vinden we de scheurtjes onder raamkozijnen en verticale scheuren in de binnenmuren.

Scheurtjes onder raamkozijnen herstellen

Ziet u scheurtjes onder de raamkozijnen van uw woning verschijnen? Dan kunt u deze scheuren in de wand gewoon herstellen en eroverheen schilderen. Deze scheuren zijn niet gevaarlijk. Ze ontstaan doordat de muren om de raamkozijnen heen onvoldoende ruimte hebben om te ‘werken’, of eigenlijk om te bewegen. Muren zijn altijd in beweging. Wanneer zij hier onvoldoende ruimte voor krijgen, dan ontstaan er scheurtjes. Dit gebeurt het makkelijkst rond punten waar de muur onderbroken wordt, zoals door raamkozijnen.

Scheuren die verticaal ontstaan herstellen

Andere ongevaarlijke scheuren zijn de scheuren in de muur die verticaal ontstaan. Gaat het om erg grote of diepe scheuren, dan is het wel verstandig om deze even te laten inspecteren door een professional. Kleinere, smalle verticale scheuren in de muren ontstaan eveneens door een tekort aan beweegruimte. Ontstaan er kleine verticale scheuren bij het plafond? Dan wijst dit op een ietwat ongelijke druk die op de wand wordt uitgeoefend. Ook dit is niet gevaarlijk. U kunt deze scheuren dichten en er gewoon overheen schilderen.

Gevaarlijke scheuren in de muren

Helaas zijn er ook 2 soorten scheuren die in de wanden van uw woning kunnen ontstaan die wel gevaarlijk zijn. Komen wij bij u thuis voor schilderwerk of bijvoorbeeld onderhoud, en zien wij deze scheuren? Dan zullen wij u altijd vertellen dat het aan te raden is om deze scheuren eerst te laten inspecteren. Met het herstellen van deze soorten scheuren wordt het risico namelijk niet weggenomen. De scheuren worden enkel aan het zicht onttrokken, maar vormen nog altijd een gevaar. Hierbij gaat het om scheuren die ontstaan onder de constructiebalken van de woning en om horizontale scheuren die in de binnenmuur verschijnen.

Scheuren die ontstaan onder de constructiebalken

De constructiebalken van uw woning moeten in orde zijn. Deze hebben immers een heel belangrijke functie in het ‘overeind’ houden van het huis. De balken bieden steun aan de constructie van uw woning. Wanneer er scheuren ontstaan onder deze balken, dan geeft dit aan dat de balken de constructie niet meer kunnen ondersteunen zoals zij wel zouden moeten doen. Dit is een gevaarlijke situatie. De scheuren herstellen en eroverheen schilderen is dan ook geen verstandige keuze. Het best laat u op een zo kort mogelijke termijn een professional komen om de situatie te beoordelen en u van een passend advies te voorzien.

Horizontale scheuren die in de binnenmuren ontstaan

Horizontale scheuren in muren herstellen en eroverheen schilderen is ook niet aan te raden. Helaas zijn deze scheuren ook vaak gevaarlijk. De horizontale scheuren ontstaan een stuk minder snel dan de verticale scheuren. Wanneer er horizontale scheuren ontstaan, dan betekent dit echt dat er iets mis is, juist omdat deze scheuren moeilijk ontwikkelen. In de meeste gevallen worden deze scheuren veroorzaakt door het onvermogen van de muur om mee te bewegen met de ondergrond. Echter, er kunnen meerdere oorzaken zijn van horizontale scheuren. Deze scheuren moeten, voor uw eigen veiligheid, altijd eerst geïnspecteerd worden.

Uw schilderwerk uitbesteden aan Huysman Schilderwerken

Kleine en ongevaarlijke scheurtjes kunnen makkelijk worden hersteld, waarna eroverheen kan worden geschilderd voor een mooi effen resultaat. Wanneer u het schilderwerk wilt uitbesteden, dan staat Huysman Schilderwerken uit Haarlem natuurlijk graag voor u klaar. U kunt ook bij ons terecht wanneer u wilt laten behangen. Natuurlijk kunt u bij ons eerst een vrijblijvende offerte aanvragen voor de werkzaamheden die u aan ons wilt uitbesteden. Wilt u eerst meer informatie of heeft u een persoonlijk advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.