Houtrot is een vervelend probleem dat zich vaker voordoet in bijvoorbeeld houten kozijnen. Veel mensen vragen zich af of over houtrot heen schilderen mogelijk is. Een nieuwe laag verf beschermt het houtwerk, waardoor het een oplossing kan lijken om gewoon over houtrot heen te schilderen. Zeker als het nog om een beperkte schade gaat, kunt u houtrot op deze manier voor het zicht wegwerken. Toch is het geen verstandige keuze. Huysman Schilderwerken vertelt u meer over houtrot en schilderwerk.

Over houtrot heen schilderen is wel mogelijk

Wanneer u zich afvraagt of over houtrot heen schilderen mogelijk is, dan is het antwoord ja. In principe is dit natuurlijk wel gewoon mogelijk. Het is echter niet de beste keuze voor het behoud van uw woning. Een nieuwe laag verf beschermt uw woning en zorgt ervoor dat houtwerk, zoals deuren en kozijnen, langer meegaan. Dit kan alleen worden gerealiseerd als het houtwerk in de basis in goede staat verkeert. Een nieuwe laag verf lost het onderliggende probleem van houtrot namelijk niet op. Over houtrot heen schilderen is dus voor het zicht wel een oplossing, maar het lost het probleem in de basis niet op. Op de lange termijn is dit dus geen oplossing. Het is belangrijk om houtrot eerst aan te pakken.

Wat is houtrot en hoe herkent u het?

Houtrot is een probleem dat bij veel woningen voorkomt. Houten kozijnen, deuren en andere houten elementen aan de buitenzijde van de woning worden blootgesteld aan diverse invloeden, waaronder natuurlijk de weersomstandigheden. Goed buitenschilderwerk biedt bescherming aan gezond hout, waardoor het beter bestand is tegen deze invloeden. Toch kan er op den duur houtrot ontstaan, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Wat is houtrot nu precies? Houtrot is de afbraak van hout veroorzaakt door schimmels die gedijen in vochtige omstandigheden. U kunt het herkennen aan zacht, verkleurd of vervormd hout. Tikken op het hout kan een hol geluid geven, wat wijst op de aanwezigheid van houtrot. Houtrot is vaak onzichtbaar tot het aanzienlijke schade heeft aangericht.

Over houtrot heen schilderen is geen goed idee

Het is verleidelijk om gewoon over houtrot heen te schilderen, maar eigenlijk kunt u dit vergelijken met het proberen te helen van een gebroken been met een pleister. U lost het probleem niet op met een nieuwe laag verf. De verf zal misschien tijdelijk het uiterlijk verbeteren, maar doet niets aan de onderliggende schade. Sterker nog, het kan de situatie verslechteren door vocht op te sluiten en zo een nog gunstiger klimaat voor schimmelgroei te creëren. Uiteindelijk zal het hout verder afbreken, met als gevolg dat reparaties ingewikkelder en kostbaarder worden.

Het belang van houtrot behandelen voor het schilderen

De juiste keuze, zeker voor de lange termijn, is het aanpakken van houtrot vóór het schilderen. Dit proces omvat het verwijderen van al het rotte hout en het behandelen van het getroffen gebied met een houtrotvuller of, in ernstige gevallen, het vervangen van het aangetaste hout. Pas wanneer de reparatie voltooid en goed gedroogd is, kunt u overgaan tot schilderen. Dit zorgt niet alleen voor een mooier eindresultaat maar voorkomt ook toekomstige schade. Laat u uw buitenschilderwerk aan ons over? Wij controleren direct op houtrot en kunnen de schade voor u repareren. Wij zorgen voor duurzaam houtherstel en -onderhoud, waardoor u zeker bent dat het houtwerk er weer lange tijd tegenaan kan.

Hoe kunt u houtrot voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Houtrot voorkomen betekent vooral het beheren van vocht rondom uw houtwerk. Zorg voor goede ventilatie, lekdichte dakgoten en afvoeren, en controleer regelmatig op tekenen van schade of vocht. Een regelmatige inspectie en onderhoud kunnen vroegtijdige tekenen van houtrot aan het licht brengen en voorkomen dat kleine problemen grote kopzorgen worden. Wanneer u bij ons een onderhoudsplan heeft, dan weet u zeker dat problemen worden opgespoord in een vroeg stadium. Hierdoor wordt het probleem snel aangepakt, waardoor de kosten lager blijven en de levensduur van uw woning wordt verlengd.

Het team van Huysman Schilderwerken staat voor u klaar

Wanneer u een woning met houten deuren, kozijnen en / of andere houten elementen heeft, dan is het risico op houtrot altijd aanwezig. Bij Huysman Schilderwerken staan wij voor u klaar om de buitenzijde van uw woning de juiste zorg en aandacht te bieden. Wij verzorgen niet alleen professioneel schilderwerk, maar ondernemen ook actie in het geval van houtrot. Zo bent u bij ons altijd zeker van een zeer complete service. Wilt u meer informatie, advies of heeft u interesse in een vrijblijvende offerte? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.